Na razpotju

HannaPreuss: Na razpotju; foto_Nada Žgank

HannaPreuss: Na razpotju; foto_Nada Žgank

Razpotja nas razpolovijo: osnovni delci se cepijo v neskončnost možnih usod. Toda na prvem križišču se zgodi silovit trk v Drugega in razpotje postane kretnica: potovanje nas strne v eno, usoda preskoči na hitri tir – do naslednjega razpotja. V interakciji zvoka, svetlobe in glasbe se izvije vizija, ki v asketskem prostoru Vodnikove domačije v Ljubljani, ovitem v temo, spodbudi obiskovalčevo domišljijo, ponudi nove razsežnosti v interakciji med računalniškim zapisom in človeškim glasom, telesom ter glasbenim instrumentom, med pripovedno močjo zvoka, abstraktno liriko glasbe, kjer se glasba, svetloba in gibljiva slika hkrati prepletata v medsebojnim sobivanju. Hanna Preuss, sonorična umetnica in utemeljiteljica sonoričnega gledališča predstavlja sonorično komedijo Na razpotju.

Sonorično umetnost bodo s svojim umetniškim izrazom prepletali sonorična umetnica in avtorica predstave Hanna Preuss, njeni stalni sodelavci Tjaša Celestina, Luka Umek in Jaka Šimenc, in umetniki, ki v ta projekt vstopajo in vanj vnašajo vsak povsem različno in samosvojo umetniško govorico: neverjetna emocija giba plesalca Jordija Casanovasa, energetski naboj in visoka duhovna dimenzija igralke Nataše Burger, dovršena dramska igra igralca Borisa Ostana in jazzovski dotik Nina de Glerie.

Ena najpomembnejših novosti, ki jo uvaja ta sonorična igra v opus sonoričnega gledališča, ki ga je v zadnjih letih v slovenskem in mednarodnem umetniškem prostoru uveljavila umetnica Hanna Preuss, pa je uvedba elementa humorja, ki izhaja iz trčenja, zaletavanja, srečevanja in razhajanja zgoraj omenjenih umetniških izrazov in soustvarjalcev.

S tem želi bivanjsko tehtnost in resnobnost, ki zaznamuje njene pretekle projekte v okviru sonoričnega gledališča, oplemenititi in presekati, kar je zagotovo eden od najtežjih preskokov, a hkrati draž, ki se ji v tem trenutku ni moč upreti.

Na razpotju, Hanna Preuss

Režija sonorične podobe: Hanna Preuss
Izvajalci: Nataša Burger, Boris Ostan, Jordi Casanovas, Nino de Gleria
Avtorji: Luka Umek, Tjaša Celestina, Hanna Slak
Produkcija: Hanna’s atelje sonoričnih umetnosti
Producent: Marko Ipavec

PREMIERA: petek, 16. 12. ob 19.00,
PONOVITVE: 17. 12. ob 19.00, 18. 12. ob 13.00 in 19.00
Vodnikova domačija, Vodnikova 65, Ljubljana Šiška

Cena vstopnice 17 evrov, dijaki, študenti in upokojenci 7 evrov
informacije in rezervacije: [email protected]