Nazaj k naravi

V letnicah je ujeta preteklost in lesu je zavezana naša prihodnost. Toni Kancilja

Prenavljate kopalnico ali potrebujete novo mizo? Jaz iščem ideje za omaro in sem se odpravila na dvaindvajseti Sejem Ambient, ki mi v osnovi sploh ni mikaven. Gospodarsko raztavišče, po tleh tapisoni, da komaj dihaš, polno ljudi, prelestne gospodične, ki nosijo “uniforme” kot na avto sejmih: čim več platine, pa visokih pet in mini kril. Vmes pa artikli, za katere prijazni ponudniki pravijo: “Veste, to si vsi želijo in to vsi naročajo.” Krasno, če je ideja, da smo vsi enaki.

Tokrat so me presenetili. Srečala sem prav prijetne in presenetljive zgodbe. Ideje, ki bi sredi recesije, naredile prav simpatičen, celo ekološko raznežen dom. Med raznoraznimi ponudniki res štrlijo nekateri posamezniki. Popolno odkritje so Trijearhitekti, ki so v evropskem projektu združili slovenske moči z avstrijskimi: Alpe Adria Holz Les. Vse leseno, celo vijaki iz hruškovega lesa, ki sestavijo v trenutku Mix Box, škatlasto kompozicijo iz masivnega smrekovega lesa. Pa Vogel, križno prepletena konstrukcija v polfotelju. Kraljica vseh je zagotovo čednostna kredenca na dolgih nogah Ita Rina, “vzvišena in lepa,” kot jo opisuje avtorica Jagoda Jejčič. Že samo ideja imena mi je zazvenela v ušesu kot milina, kot popolno odkritje. Končno se tudi oblikovalci lahko ponašajo s slovensko filmsko legendo in za povrhu žensko.

Med top idejami je tu še Studio Drevo, romantičen, igriv košček narave sredi dnevnega vsakdana ustvarita oblikovalca z mizo Ne moti, sem na travniku. Avtorja sta bila že lanska nagrajenca s prelepo posteljo, ki te povede v Sanje pod krošnjo. Prenašanje urbanega življenja nazaj k naravi in stik s travniki, drevesi, zemljo, koreninami in razmišljanje o lesu, predvsem o masivnem lesu, je  razveseljujoča filozofija novih rodov oblikovalcev in arhitektov, ki se vse bolj kaže v zadnjih letih tudi pri nas.

Te ideje se je znova oprijel zasluženo nagrajeni oblikovalec Toni Kancilja. Za svoji premišljeni deli – masivno mizo in predalnik, ki zbuja občudovanje z raznoraznimi reliefnimi ploskvami različnih lesov, je znova dobil najvišja priznanja. Gre za oblikovalca, katerega opus se senzibilno razvija z opazovanjem narave in s sledenjem ter razvijanjem organskih form.

Nežen preskok v svetlo, naravi bližjo prihodnost nove generacije otrok  in za vse mlade po duši, ponuja mehak in čudovito gugljiv Googy v živih barvah oblikovalke Nine Mihovec. Res je super! Zazibala sem se na njem tudi sama. Poleg tega so mi padle v oči okrasne blazine Bime Kolenc – raznobarvne, pestre, pisane in polne oblik. Za njihovo protiutež pa Konkretn stol Miha Čudna, nekaj izjemno, konkretno težkega, sivega, betonskega. Pribito, odbito, zabavno.