Viktor Bernik in Žiga Kariž: Nova dela

Viktor Bernik, Žiga Kariž :: nova dela

Viktor Bernik, Žiga Kariž :: nova dela; foto_lublana.si

Umetnika pripadata slikarskemu krogu, ki je galerije zavzel ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja. Njune slike so značilno uporabljale podobe, ki so bile med drugim reakcija na razširjeni status vizualnosti. Od takrat so se njune prakse individualizirale, v občasnem sodelovanju in skupnih nastopih ter v delih samih pa je vendarle še čutiti določene povezave. Viktor Bernik in Žiga Kariž sta pred kratkim pričela delovati v skupnem ateljeju, kar je morda na raznolike načine botrovalo tej razstavi.

Pri obeh umetnikih so se v dosedanjem opusu slikarski cikli izmenjavali s projekti, ki so se slike le bežno dotikali, se podajali v svet instalacije, risbe, dogodka, videa, grafike. Vsebinsko so bili večinoma vezani na sliko, toda za boljši učinek sta slikarja uporabljala številne druge oblike. Ta izkušnja je bila vedno recipročna in vidna v vsakem novem slikarskem ciklu. Poleg tega pa njuna umetniška praksa kaže na to, da sta z leti celo vse bolj »slikarska« slikarja. To ne pomeni, da so forme na njunih slikah postale bolj spontane, da je več naključja ali geste. Čeprav tudi to drži. A to je posledica konceptualne odločitve o odmiku od predslikarskega koncepta, kar pravzaprav preprosto pomeni, da sta si umetnika rekla: »Razstava bo v Equrni, slikajva!«

Odprtje razstave bo 8.11.11 ob 19 uri v Galeriji Equrna, Ljubljana, na ogled do 2.12.11

umetnika

Viktor Bernik (1971) je leta 1998 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec in prof. Bojanu Gorencu, pri katerem je opravil še specialko. Študijsko se je izpopolnjeval v Združenih državah Amerike. Med drugim je razstavljal na 5. trienalu sodobne umetnosti in 28. Mednarodnem grafičnem bienalu. Je samozaposlen v kulturi. Živi in dela v Ljubljani.

Žiga Kariž (1973) je leta 1997 pri prof. Andreju Jemcu diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2001 pri prof. Bojanu Gorencu opravil tudi specialko. Med drugim je sodeloval na 2. in 4. trienalu sodobne umetnosti, leta 2003 je razstavljal v slovenskem izboru na Beneškem bienalu pa tudi na Transmediale 08 (2008), Praškem bienalu (2005), bienalu EV+A v Limericku (2004) ter bienalu v Sao Paulu (2002). Leta 2009 je sprejel mesto docenta slikarstva in risbe na ALUO. Živi in dela v Ljubljani.


[foto_lublana.si]

 

kolofon

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011 / www.aksioma.org
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Koprodukcija: Galerija Equrna zavod, Ljubljana / www.equrna.si
Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Kontakt:
 Mojca Zupanič, 041 924 515, [email protected]
 Marcela Okretič, 041 250 830, [email protected]
 Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 Neubergerjeva 25, 1000 Ljubljana, Slovenija
 tel.: + 386 – (0)590 - 54360
  www.aksioma.org